© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2019

Ljuset besegrar mörkret

I alla tider har människor hälsat ljuset välkommen. De flesta äldre solkalendrar räknade vårdagjämningen som nyåret. Fortfarande firas det Iranska nyåret Nouruz och den Kurdiska Newroz på vårdagsjämningsdagen som i år inföll den 20 mars. Vårdagjämningen är egentligen inte en dag, utan en ögonblicklig händelse när natt och dag är lika långa och som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen i världen. Tidpunkten beror på i vilken tidszon du befinner dig i. Särskilt magiskt blir detta i de länder som befinner sig nära polcirklarna med vinterhalvårets totala mörker. Det är därför en karneval för att fira ljusets ankomst och dansa bort mörkret med Brasiliansk och Karibisk värme och strålglans känns så rätt här i Stockholm. Johan von Friedrich och Bar Brasil levererade i år den 26:e upplagan av Carnaval Estocolmo tillsammans med omkring 1 500 besökare och en rad olika artister från när och fjärran. Detta blev mitt andra år och jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att fira ljusets återkomst på. Firandet och så många lyckliga och kärleksfulla människor på en och samma plats skapar också en tro på mänskligheten, en kärleksfull lyskraft som besegrar mörkrets krafter. Dansens magi med sin bejakande och samtidigt befriande förmåga har i alla tider och i alla kulturer varit viktig. Friskvård kallar jag det.

Lady de Padua/Lady Bom Bom
Koreografen och dansaren Cozido i tryggt sällskap
Vasia Tsougka

Filhos do Samba

Denna slagverksgrupp från Stockholm bildades 2014. Gruppen består av en blandning av medlemmar från många olika länder där Svenskar och Latinamerikaner dominerar. Man har utvecklat en lite mer gatusamba stil som en del kallar för street-samba där även rytmer som Samba-reggae är ett populärt inslag. Gruppen leds av Moralito Morales ursprungligen från Chile. Gruppen har ett nära samarbete med dansgruppen Viva Brasil från Stockholm och de uppträder gärna tillsammans med både Samba och Batucada shower. Det stora dansgolvet blev nattens street och en kokande het gryta skapades, där dansarna bjöd på en Batucada show och publiken dansade med.

Viva Brasil leds av Maristella Briskemyr, en riktig veteran inom utvecklingen av Svensk sambadans. Gruppens bas består av dansare från Brasilien nu bosatta i Sverige med lång erfarenhet av samba och karnevaler från både Rio de Janeiro och São Paulo. De fina, anpassade och påkostade dräkterna förstärker varumärket och upplevelsen. Innan karnevalen hade jag förmånen att träffa både Moralito och Maristella på restaurang La Barra i Orminge i samband med en Pre Carnaval. Där fick jag även träffa en annan veteran; Lady de Padua aka Lady Bom Bom.

Serginho do Porto och Digão do Cavaco

Influgna från Rio kom den tonsäkra sångaren Serginho do Porto tillsammans med Digão do Cavaco, the big guy with the small guitar för att sätta rätt karaktär på tillställningen. Cavaquinho är det portugisiska namnet på den Brasilianska ukulelen, ett måste i en sambaorkester. Det lilla stränginstrumentet har en fin och klar genomträngande klangbild. Tillsammans med slagverksorkestern Marhavila do Samba under ledning av Claudio Altamirano skapades en medryckande ljudmatta som lockade fler och fler dansare upp på scenen.

Ovan i mitten en sångare från en annan scen. Mendez har ändå i sin dansanta pop tagit med sig mycket av den latinska traditionen. Jag frågade om han tröttnat på Mello nu. - Nej jag har grejer på gång och hoppas kunna ställa upp nästa år igen, sa han entusiastiskt. Jag lovade att rösta på honom i så fall.

MC Johan von Friedrichs
Samba Angels of Stockholm
Mosquitos Thomas Gylling

Rainha do Carnaval de Estocolmo 2019 Camila Silva

Årets karnevalsdrottning var ingen mindre än Camila Silva korad till Rainha da Bateria de Mocidade Independente de Padre Miguel i Rio de Janeiro och Rainha da Bateria de escola Vai Vai i São Paulo. En superstjärna i detta sammanhang med andra ord, men en mycket ödmjuk och trevlig sådan.

Två Svenska dansare kom också direkt från årets karneval i Rio. Angela och Connie från Samba Angels of Stockholm hade modigt korsat Atlanten för att visa upp sina färdigheter för en sträng jury. Även om de gjorde en inponerande audition blev det ingen muse position, men tre gånger deltog de på Rios Sambodromo för sambaskolorna Alegria da Zona Sul, Unidos do Porto da Pedra och Mangueira.

Camila Silva Rainha da Bateria, Trummornas Drottning, intog scenen i en fantastisk dräkt med mycket guld och ormar som slingrade sig kring hennes axlar. Efter det obligatoriska karnevalståget genom stora salen korades hon till karnevalens drottning till publikens jubel.

Viviane Mateus - Brasilianskan från Prag

Människor med Brasilianskt ursprung finns lite varstans i världen. Militärkuppen 1964 skapade oro och en flyktingvåg. Många sökte sig till Sverige. Enligt Statistiska centralbyrån fanns det i Sverige 2017 sammanlagt cirka 8 500 personer födda i Brasilien. Siffran ökar till 8 722 om man lägger till de 256 barn födda i Sverige med båda sina föräldrar födda i Brasilien.

På senare tid är det inte politiska omständigheter som påverkat migrationen utan snarare den Brasilianska fotbollsexporten till Sverige och övriga Europa. Vad som fick Viviane att byta världsdel fick jag aldrig något svar på, men det ser ut som hon sätter färg och form på den Tjeckiska huvudstaden med sin sambaskola Vi Brasil.

Hon har tidigare arbetat som modell men sedan en tid tillbaka är hon ansvarig för Sambagruppen Vi Brasil i Prag. En annan av de två särskilt inbjudna gästdansarna var Lucciana Guimarães ursprungligen från Rio, men nu bosatt i Köpenhamn. Träffade Lucciana innan det var dags för henne att sätta på sig sambadräkten, men det var lite svårt att få till någon givande samtal då hon inte behärskade Engelska och jag inte Portugisiska. En av dansarna från Viva Brasil hjälpte mig att översätta. Trots detta blev det inte så mycket mer än att det kändes härligt att vara i Stockholm. Hade jag då vetat att hon bodde i Köpenhamn hade jag kunnat förhört mig lite om den stundande karnevalen där vid Pingst.

En mysig och familjär avslutning på karnevalen - Ressaca de Carnaval

Klockan var närmare fyra på morgonen när jag kom hem efter den heta natten på Münchenbryggeriet. Efter ytterligare ett par timmar vid datorn tillsammans med bilderna kröp jag ner i sängen och sov tills det var dags att åka ut till min 92 åriga Pappa på Lidingö och hjälpa honom med veckoinköpen. Han bjöd på tunnbrödsrulle på korvmojen och väl hemma igen kunde jag bara kränga på mig kameraväskan och bege mig ner till Scalateatern.

Johan mötte upp i foajén och undrade om jag märkt att rökmaskinen hade stängts av för att underlätta fotografering. Jag hade faktiskt inte lagt märke till det då jag tyckte att ljuset var svårt nog ändå, men uppskattade gesten.

Kvällen blev avslappnad, dansen soft och musikerna som satt i foajéns soffa bjöd på lagomt rytmiska toner. Det blev tid för småprat, ryggdunk, kramar och byte av instagramkonton. Jag fick prova att spela på Digãos Cavaquinho och hålla takten med en av Moralitos Doub Shaker i aluminium. Detta lilla reportage och dokumentation är mitt tack till all den gästfrihet jag mött, alla fina människor och den positiva atmosfären.

Jag längtar redan till nästa gång. 7 - 10 juni ska jag till Köpenhamn och karnevalen där, den 29 juni är det Brazilien Day i Kungsträdgården och 23 november är det dags för Carnaval Cruise med M/S Galaxy. Sedan är det inte långt till Carnaval Estocolmo 2020. Förmodligen blir det några mindre event också. Smedsudden 6 juni med Thomas Gyllings Caribbean Clubbing vill jag till exempel inte missa

Några porträtt och två filmer från Scalateatern får avsluta årets reportage från Carnaval Estocolmo.

 

Always more to come at unikaboxen.net - your guide to the fun parts of life

also visit the homes of those making this possible year after year

 

Tack till alla som medverkade:

Carnival Queen: Camila Silva, (Rainha de bateria da Vai Vai, São Paulo and Mocidade Independente de Padre Miguel, Rio de Janeiro)
Rei Momo: Saulo Jr. (Östersund/Brazil)

Live Brazilian Carnival:
Voice (Puxador): Serginho do Porto (Estácio de Sá, Rio de Janeiro)
Cavaquinho: Digão do Cavaco (GRES Mangueira, Rio de Janeiro)
Maravilha do Samba (25 percussion players, Stockholm)
Filhos do Samba (20 percussion players, Stockholm)
Antônio Cozido – Brazilian Dancer-Animação (Bahia/Brazil)
Gilmar Dance – Brazilian Dancer-Animação (Bahia/Brazil)
Viva Brasil (Sambashow, Stockholm)
Samba Angels (Sambashow, Stockholm)
Samba de Souza (Sambashow, Stockholm)
Akanni CCD (Samba & Baile funk show, Stockholm)

Special guests: Viviane Matheus and Lucciana Guimarães

DJ Wesley (Bar Brasil, Stockholm)
MC Johan von Friedrichs

Live Soca Carnival:
Stockholm Steelband (20 percussion players)
DJ:s, MC:s and Entertainers: Uncle Eric, Thomas Gylling/Mosquito + special guests
with DJ L’Flow & DJ Flako (Chile)
Show: Sabor Latino Dance Academy (12 dancers, Stockholm)

Cuban Carnival with DJ Isra (Cuba)
Live Cuba Room: Raciel y su Grupo en Clave (9 musicians)

 

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2019