© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024

Inledning på Prideåret 2024

Nu är Pride så mycket mer än sol, sommar och leende människor. Michal Budryk, nyvald ordförande för Stockholm Pride är väl medveten om det och det ansvar som nu vilar på hans axlar. Uppdraget i tävlingsjuryn får väl mest ses som en i raden av offentlig närvaro, men det finns ett ansiktsuttryck i bilden ovan som speglar ett allvar mitt i allt garv och tokigheter. Michal längst till vänster i regnbågshatt och rosa skjorta. Övriga jurymedlemmar till höger om Michal: Christina Guggenberger Stockholm LGBT, Niklas Berglind välrennomerad stylist, Titti Shultz TV och radioprofil samt skådespelarna Razmus Nyström och Per Öhagen, i detta sammanhang mest kända som duon Tjorven & Lillan.

I ett pressmeddelande från Stockholm Pride den 11 mars i år, där valet av Michal annonserades, beskriver han de utmaningar som han och rörelsen står inför.

- Det är många områden där framsteg för hbtq+-rättigheter har avstannat eller börjat backa. Jag hoppas att vi redan till sommaren när vi inviger Stockholm Pride 2024 kan fira nya framsteg, säger han och fortsätter att beskriva årets tema Starkare tillsammans, med ett fokus på mental hälsa.

- Vi tillhör några av de mest utsatta i detta avseende. Många sår syns inte på ytan och det måste vi komma ihåg även i möten med varandra. Ett snällt ord, en vänlig gest, ett leende kan ibland vara skillnaden mellan liv och död. Jag vill bidra till att vi alla ska känna oss välkomna, respekterade och inkluderade, och kunna leva fritt som dem vi är.

Hattparaden på Mälarpaviljongen tycker jag, både i ord och handling, speglar det som Michal beskriver. Det är stundtals flamsigt och lekfullt, men bakom fasaden finns kärleken, tryggheten och ett familjärt välkomnande. Här inleder vi tillsammans sommaren och allt som sommaren ska erbjuda. Almanackorna synkas och vi byter kontaktuppgifter. Den naiva tron på att hinna med allt just denna sommar är bedårande.

Den första maj inleds också insamlandet till årets Regnbågsfond. Ett initiativ från Arto Winter och Mälarpaviljongen 2013. 2014 bildades fonden och har sedan dess med insamlade medel bidragit till en rad projekt runt om i världen, där utmaningarna avseende respekt och medmänsklighet är betydligt större än här. Jon Voss, styrelseledamot och ansvarig utgivare för QX, talade varmt om fondens betydelse. Genom att en del av inkomsterna från försäljningen av Mälarpaviljongens eget bubbel och rosé går till fonden är Arto och gänget fortfarande en mycket viktig bidragsgivare.

Efter att deltagarna med sina huvudbonader defilerat bland besökarna och visat upp sig för juryn följde en kort överläggning innan resultatet presenterades. Det blev några omnämnanden där både den omslutande vaginan och den lilla flickan med enhörningen fick uppskattning, jordgubbar och applåder, innan vinnaren presenterades. Det blev Fae Heaver med sin flugsvamp och harmoniserande makeup, som fick ta emot publikens jubel och en lyxig goodiebag. -Thank you @malarpaviljongen and @leosexy and all the judges for appreciating my hard work, and the incredible goodie bag! skrev hen på Instagram dagen efter. Tillsammans med kvällens Mingelvärdinna Miss Lena Bh fortsatte firandet fram till att solen kröp ner bakom huskropparna och kylan gjorde sig till känna. Det är inte riktigt sommar än, men stämningen och alla goa människor värmde gött. Tack Leo B för att du finns och alla som kommer när du ringer i klockan.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2024