© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018

It´s a family thing

Och då menar Thomas Gylling inte bara sina närmaste, sin biologiska familj, utan då menar han hela familjen, alla på planeten jorden och hur vi genom musiken kan hitta och respektera varandra. I musikens värld finns bara ett språk och alla kan förstå. Thomas är pastorn som predikar musikens evangelium. För sjätte året i rad håller pastorn hov vid Smedsuddens strand i Stockholm och han har skapat en tradition. Här möts förorten med innerstaden, härfödda med därfödda och färgen på flaggorna varierar. Den lilla badplatsen förvandlas till en kokande gryta som puttrar i takt med synkoper och tunga basgångar från högtalarna. Jag föll för idén redan första året 2013 och rycktes med. För mig är Mosquito Beach Party 6 juni en del av det Sverige jag gillar allra mest och otroligt förlösande i tider när rädsla och misstro tar ett alldeles för stort utrymme. It`s a love thing är ett annat tema som Thomas brukar köra och som också väl beskriver vad som händer när luften fylls av musik och människor börjar dansa.

Evenemanget fick extra utrymme i medierna i år. Kanske för att Thomas firar 20-30-40 års jubileum i år.
Radio Västindien  ( 1978 - 2018 ), Tropicopop  ( 1988 - 2018 )
och Mosquito  ( 1998 - 2018 ) 

På sin hemsida beskriver Thomas själv detta  jubileumsår med orden; Allt detta måste ju firas innan året 2018 är över så tro mig när jag säger att det planeras i kulisserna både för sommaren men även för kommande höst när vi behöver värmen som bäst. Jag Får återkomma med detaljer men det här kommer förstås att ligga i fokus på spelningar, event och fester från och med nu. Har du minnen eller idéer kring detta så hör av dig. 

Tjaut och Stockholm Serenaders värmde upp publiken

De välklädda gentlemännen i Tjaut spelade dansant folkmusik från Irland och Skottland. Snyggt och med gott resultat. Flera i publiken inklusive jag själv tog tillfället i akt och dansade till tongångarna. Efter folkmusiken blev det sit-down-performance med Stockholm Serenaders, som framförde evergreens smakfullt och stiligt. Bandet består av Richard Häger, Benke Skogholt, Matts Alsberg, Johan Lindman, Rickard Valdes och Gunnar Thullberg. En ny plattform för Richard Häger, som annars är mer känd för sitt engagemang i partybandet Cotton Club, som gjort otaliga dansgolv heta sedan starten 1984. Idag handlar det om att genom dessa rutinerade herrar ta publiken till; romantikens mjuka dyningar - evergreens i nya versioner med en doft av Habana och Memphis, som det står på bandets Facebooksida.

Pär Stenhammar och Lousiana Avenue

Nationaldagen avslutades på bästa sätt med den energiske sångaren och låtskrivaren Pär Stenhammar. Svettigt, hett och med en energi som fick hela Kungsträdgården att förvandlas till en kaotisk variant på Mardi Gras. Pär var överallt och scenen räckte inte till för denne publikdomptör. Långdans med publiken, dans på borden och en mäktig stage dive till heta toner inspirerade av musiken från New Orleans gjorde framträdandet unikt och en klar överraskning för mig. Långt över mina förväntningar och en av de galnaste konserter jag sett.

En gång röstades Pär ut från Idol, men denna kväll stod han som vinnare. En säker vinnare som vann publikens och mitt hjärta.

 

För stolta världsmedborgare och nationaldagsfirare

Love is all around - just open up your heart

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2018