© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021

Playitas på Hornsberg Strand

Rosalinda Navarro , kvällen till ära i ett blått maffigt diadem, driver tillsammans med Ninito Avila denna lilla Bistro med latinamerikanska läckerheter. På sommaren är uteserveringen på strandpromenaden välbesökt, men nu under vinterns mörka månader är ljuset och värmen i den lilla lokalen än mer efterlängtad.

Från högtalarna strömmar rytmiska tongångar och på en stor skärm visas film från karnevalen i Rio. Allt för att jaga bort mörkret och kylan där ute. Från köket spreds dofterna från kvällens speciella meny som bestod av en Feijoada med tillbehör. En Brasiliansk böngryta. För att få till den rätta harmonin hade Tigresa bjudits in som vet hur mat från Bahia ska smaka.

Eftersom denna AW gick i Sambans tecken var det naturligt att Brasilien och den Brasilianska matkulturen lyftes fram. Annars representeras hela Sydamerika här. På disken till köket stod några spännande burkar som drog mina blickar till sig; svart och vit potatis. Potatis har sin egna historia och i Sydamerika är variationerna näst intill oändliga. Ursprunget lyckades faställas av Amerikanska forskare så sent som på 2000-talet, enligt Erik Höjer, Forskning och framsteg 2006-01-01 och visade att det var i de södra delarna av Peru som ursprunget till alla dagens potatissorter började odlas för omkring 7 000 år sedan.

Som vid så många andra inbjudningar jag fått till Sambans förlovade värld kom den även denna gång från Lady BomBom, Sambadrottningen från Södertälje. Och som vanligt fanns Moralito vid hennes sida. Denna kväll utan sitt bateria, men en trumma fanns ändå med för att skapa den rätta stämningen.

Jag får ofta frågan hur jag kom in i denna värld och det kan man faktiskt undra. En stor portion nyfikenhet blandat med min passion för människor gissar jag är grunden. Lägg sedan till min jakt efter bildunderlag för att tillfredsställa mitt fotografiska intresse och en stor portion tur att jag träffat inflytelserika människor inom genren, så tror jag att jag fått med allt. Johan von Friedrich, grundaren av Bar Brasil har varit till stor hjälp för mig att bli accepterad. Genom mitt deltagande på hans arrangemang har jag fått möjligheten att skaffa mig ett eget nätverk där Lady och Moralito är två viktiga personer.

Det som från början bara var ett letande efter spektakulära bilder till mina samlingar har växt fram till vänskap och tillhörighet. Jag skulle nästan kunna säga ett beroende. Det är så vansinnigt befriande att lämna vardagens grå och tillsammans med dessa underbara människor bege sig till en annan värld, där vi lägger problemen åt sidan för en kväll och bara njuter av dansen och musiken.

En frizon på strikta Hornsberg Strand

På sommaren går hela området bananas och har blivit ett alternativ till Rålis och Tanto, men även resten av året finns här några vattenhål där mänsklig värme och kärlek övervintrar. Områdets popularitet har lett fram till infekterade konflikter där näringsidkare, boende och myndigheter ställs mot varandra. I ett känt fall gick konflikten hela vägen upp till domstol. Det var med kebabkedjan Midan. 3 oktober 2019 publicerades en artikel i lokaltidningen Mitt i Kungsholmen: Populära kebastället Midan har blivit uppsagd efter bara ett halvår i Hornsbergs strand. Hyresvärden säger att restaurangen stör och förstör i kvarteret. "Inte sant", säger ägaren, som tycker att de motarbetas och trakasseras av grannarna.

– Det här är jättetråkigt och vi vill vara kvar. Vi är en jättepopulär restaurang inom vår nisch och drar människor som inte bor här. Men många här tycker att det här är deras område och gillar inte att det kommer folk utifrån, menade Sam Shoubaki, en av Midans delägare, i samma artikel.

Polisen ryckte ut på salsadans i Hornsberg

I domstol fick sedan näringidkaren rätt mott bostadsrättsföreningen, men det betyder inte att konflikten mellan boende och besökare är över. Sommaren 2021 blossade en ny intressekonflikt upp. Spontandans i en pergola på strandpromenaden ledde fram till polisanmälan. 4 juni skrev Mitt i Kungsholmen: Stora folksamlingar som dansar salsa till hög musik sent i Hornsberg har fått boende att reagera– och polisen att rycka ut då det saknas tillstånd. Men anmälan lades ner direkt.

SambaLiten1Granne med Hornsberg ligger Kristineberg ett funkisområde från 1930-talet. Innan husen och strandpromenaden i Hornsberg byggdes var det Kristinebergs badklippor som lockade folk från hela kommunen. Ibland blev det stökigt utanför huset där jag bor och polis tillkallades. Jag har förståelse för att områden som blir populära och lockar till sig stora mängder av människor även lockar till sig kriminell verksamhet. Att stävja den biten har jag full förståelse för, men jag tycker dialogen alltmer övergår till ett vi och dem.

SambaLiten2Varför har det blivit så och vart är vi på väg? Kvällen på Playitas avslutade jag med två vänner från sambascenen hemmavarande i Uppsala. Vårt samtal handlade mycket om frihet och individualism. Kanske är det så att vårt fokus på individen stöttar den av alla så förhatliga segregationen. I debatten är vi överens om att integrationen är viktig i ett samhälle. Samtidigt bygger vi in oss i isolerade öar för att skydda våra individuella behov. När jag växte upp på 1960- och 1970-talet hade kollektivet en större betydelse; familjen, samhället och Sverige som en nation. Det gjorde det lättare att anpassa utvecklingen till gemensamma mål. Nu låter jag kanske som en gammal gubbe som tycker att allt var bättre förr, men det var det naturligtvis inte, dock blir utmaningen stor om vi inte har gemensamma visioner i den mångkulturella gryta som Sverige blivit.

När den individuella friheten står över de kollektiva målen, eller om de kollektiva målen inte finns, blir det svårt att skapa något gemensamt överhuvudtaget. Då skapas små furstendömen med egen lag och ordning. Öar i samhället som skapar trygghet och samhörighet för delar av samhället medan andra hålls utanför. I den starkt förenklade bild som media dagligen förmedlar förstärks skillnaderna och behoven av att skydda sig själv ökar. Det enda som förenar oss blir tillslut pengar - att ha pengar eller inte.

Tack och lov går inte alla i ide under vintern. Den här kvällen på Playitas kostade inte skjortan, men bjöd på så mycket. Annars är vintern inte bara mörk och kall - den är också dyr. På sommaren är det så mycket enklare. Du kan vara ute och träffa människor helt gratis. Nästan allt under vintern kostar massa pengar, därför är det så befriande med dessa små inomhusfester. Tack Lady och Moralito för att ni ordnar dessa sammankomster! Ses snart igen!

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021