© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2020

En provinsiell kulturfestival i Stockholm?

Hur kommer det sig att Tornedalsyran firas i Stockholm och inte i Tornedalen? Arrangörerna Mattias Barsk med sitt företag Arctic Minds och Irmeli Mingeldraken Krans slog sina kloka huvuden ihop och Stockholm blev en naturlig plats, eftersom många Norrbottningar inklusive de själva bor här. I en intervju med Naimi Lundegård på P4 Stockholm 14 mars 2020 förklarar Mattias och får stöd av musikern Tommy Lakso. Mattias beskriver Stockholm som en magnet som drar till sig människor med idéer. Han bor själv sedan en tid i huvudstaden och det är trots allt här som många beslut fattas och överenskommelser görs. Beslut som påverkar hela Sverige. Mattias menar att det är viktigt att vara trygg i sig själv, sitt ursprung och vem man är oavsett var du kommer ifrån. Kanske i synnerhet om du är en del av en minoritet. I Stockholm kan det vara lätt att gå bort sig och då är det viktigt att skapa ytor där människor med samma bakgrund får träffas: -...sin energi, sin bakgrund och sitt språk på en plats och det vill vi erbjuda, sa Mattias i intervjun.

-Just såna här event är värt att premieras, det är fantastiska möten mellan olika kulturbärare, som musiker när man är ute och spelar och gör sina konserter så träffar man musiker och en publik, men här får man träffa en konstnär, en matkreatör, en författare och det känns som man är del i ett stort sammanhang, sa Tommy Lakso.

Matkreatören som Tommy pratar om är ingen mindre än Simon Laiti, en av skaparna bakom den uppmärksammade restaurangen och konceptet Hemmagastronomi i Luleå. Konstären är Annica Waara, som bland annat ställt ut sin konst på Luleå airport. Bilderna nedan är hämtade från Annicas Instagramkonto. Hennes hanterande av ljus och transparens gör hennes verk speciella och har gett henne en bred fanbase.

Kvällens samtal ackompanjerades av varierande musik. Tommy Lakso på gitarr och Mats Dimming på bas inledde med mjuka och stämningsfulla kompositioner. Carina Henriksson, begåvad sångerska och chef för Tornedalsteatern bjöd på opera och intressanta mellansnack om normer och förutfattade meningar avseende Norrlänningar. Senare på kvällen blev det dans till lite vildare och rytmiska toner framförda av riksspelmannen David Wikslund, som till vardags gärna uppträder med bandet Tuli Palo. Från bandet fanns Mats Dimming på plats, men den duktiga dragspelaren och riksspelmannen Fredrik Isaksson och de övriga saknades. David tillsammans med Mats lyckades ändå med hjälp av Tommy Lakso skapa stämning och flera reste sig och tog en sväng om med spelmännen. Hur hade då jag hamnat mitt i detta paradis? Det var Irmeli Krans med sitt företag Mingeldraken, som bjudit in mig. Jag har lärt känna henne genom en gemensam bekant och förstod när jag fick inbjudan att detta var något jag inte borde missa. Extra förlösande i dessa kristider där allt kretsar kring den pågående krisen med COVID19 eller Coronaviruset som alla säger.

Givetvis fick Mattias frågan av P4 Stockholm, om det var lämpligt med en festival under rådande omständigheter. Statens förbud mot folksamlingar på femhundra personer eller mer omfattade inte denna tillställning menade han och jag är glad att det blev av. Mycket värdefullt på många sätt.

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2020