© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET

Körsbärsträden i Kungsträdgården, Stockholm är ett säkert vårtecken och något som blivit närmast cermoniellt.

Det första ansatserna från naturen att visa sin strävan mot ännu en sommar är nästan gripande och lika fantastisk år från år. Knappt har tjälen lämnat jorden förrän lökar och sippor börjar spira. Ovan en studie från Thielska galleriet i Stockholm.

På väg ner mot Öland gjorde vi ett stopp i Valdemarsvik och såg påskris på en balkong och påskbilar på parkeringsplatsen.

Påsken skulle firas på anrika Bo Pensionat, ett klassiskt pensionat och samlingsplats för konstnärer och naturälskare i Vickleby.

På pensionatets hemsida kan man läsa:

I den fantastiska boken "Målarna på Bo" av Anders Nilson, hittar man en spännande tidsresa, där Maja Uddenberg och hennes konstnärsvänner är huvudpersoner. 1914 köper Maja Uddenberg och Gerda Ekström det gamla kronofogdebostället i Vickleby för 10.000 kronor. Några år senare löser Maja ut Gerda och påbörjar en imponerande resa över sex decennier. Som mest hade Maja, över 62 rum till förfogande i byn. Redan tidigt visade sig Maja vara intresserad av konst och kultur, vilket bidrog till att det inte dröjde särskilt länge innan konstnärerna sökte sig till Bo. Detta påbörjades under 1920-talet. Mest kända är väl antagligen, William Nording, som senare gifte sig med Maja. Arthur Percy och Torsten Palm är ytterliggare några i den långa raden av konstnärer som satt sitt avtryck på Bo´s historia och innehåll. Gamla smedjan i Vickleby, som William fick av Maja i 60-års present var både ateljé och ett ställe där William höll sina berömda groggaftnar för manliga konsnärsvänner. Bara ordet "grogg" på denna tid skapar associationer till fläder, punsch och sockerdricka. I boken, som vi varmt rekommenderar och som man med fördel läser om och om igen finner man många vackra bilder och intressanta livsöden.

Pensionatets läge mitt i byn möjliggjorde promenader i ett spännande kulturlandskap.

Att den första vårvärmen kom lagom till vår lilla tripp gjorde inte saken sämre. Man kunde nästan höra hur knopparna sprängdes i träd och buskar.

På promenadavstånd låg Alvaret och väntade på att bli utforskat. Ett facinerande stycke natur som saknar motstycke i Sverige.

Otaliga vårtecken noterades, men vi tappade snart räkningen.

De gamla väderkvarnarna är ett stycke kulturhistoria för sig. Underhållet och bevarandet sker ofta genom privata initiativ och insamlingar.

Överallt på Öland firades Påsken med olika typer av evenemang. Här är bilder från Borgholms firande med tävlingar, äggmålning och korandet av Borgholms bästa gatumusikanter. Självklart hade vrålåken putsats upp och gjorts Påskfina inför helgen.

De Öländska raukarna vid Byrum strax söder om Byxelkrok på norra delen av ön är ett trevligt utflyktsmålen när vädret är gynnsamt.

Extra passande att vid Påsk besöka området eftersom man från formationerna får en extra magisk vy över den sägenomspunna ön Blå Jungfrun.

Självklart måste en vårresa till Öland innehålla en tur ner till Ottenby och Ölands södra udde.

Fågelskådarnas mecka och en härlig plats för att välkomna våra flyttfåglar.

2013 hade vi snöglopp och i strandkanten låg isen fortfarande kvar. Nu värmde solen och vi slapp tunga dunjackor och handskar.

Förutom några sälar som låg och solade på några skär på behörigt avstånd från kameran var det svanarnas lek som drog till sig uppmärksamheten.

Med detta lilla reportage har vi hälsat våren välkommen tillbaka och vi längtar och väntar på en sommar, lång och skön.

 

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014

More here from UNIKABOXEN.NET