© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2019

När våren kom till huvudstaden

Påsken var sen 2019 och förutsättningar för våren att ta ett steg framåt var goda, men att helgen skulle bli så varm och solig hade nog ingen riktigt räknat med. Positiva överraskningar är ändå ganska angenäma att hantera. Efter månader i ide kan lite värme och sol lysa upp tillvaron och få både människor och natur att blomma ut. Detta cykliska lilla under är lika fascinerande varje år och har i alla tider lockat till fest och religiösa riter. Hoppet tänds vid vårdagjämningen när natt och dag blir lika långa och avslutas med Midsommar och sommarsolståndet, då ljuset når sin absoluta höjdpunkt.

Det är en kort period och kraven är höga. Det mycket som ska hinnas med och kalendrarna är ofta fullspäckade av olika aktiviteter från slutet av april och ända fram till Midsommar, samtidigt som arbetsplatserna skruvar upp tempot och gör allt för att hinna med så mycket som möjligt innan sommarsemestrarna. Ekvationen är ofta svår att lösa. Därför var det så underbart att årets Påsk med sina tre röda dagar hade vädergudarna med sig och gav utrymme för de flesta att njuta några dagar i vårsolen.

Bilderna är hämtade från mina Påskpromenader. Körsbärsträden i Kungsträdgården var något som jag gärna återkom till för att se utvecklingen från knopp till full blom. Något som också återkommer i mina bilder är ljuset. Ett avslöjande och nästan smärtsamt ljus, men som också lockar fram den skira grönskan och får allt att se vackert och inbjudande ut. Vattnet som speglas i Klarastrandsledens brutala konstruktioner får till och med betongen att blomma.

Och alla människor. Uteserveringar som hunnit öppna fylldes snabbt och lagren hann inte fyllas på i samma takt som efterfrågan av mat och dryck ökade. Mot slutet av helgen rådde det brist på Prosecco, Rosé och annat läskande på flera restauranger.

En tradition de senaste åren har varit att besöka Snösätra Wall Of Fame på Påskafton för att kolla målningarna en sista gång innan övermålningen och den årligen återkommande Spring Remake i maj. I detta ruffiga och av graffiti fyllda industriområde var det full aktivitet och i år blev det faktiskt hela två besök med flera intressanta möten och samtal. Det var så pass inspirerande att jag och sonen efter besöken skapade tre dukar med oljefärg i garaget hemma vid innan helgen var slut. Vad som slutligen blir resultatet återstår att se. Inte omöjligt att något dyker upp på Instagram @unikaboxen.

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2019