Nytt häng för hårdrocksfans och postpunkare

Sedan mars i år har anrika Victoria, eller Vickan, i Kungsträdgården bytt stil och vänder sig nu till en rockigare publik. Jag och min fru Ingela har haft för vana att avsluta med ett glas vin här, efter en kväll med olika arrangemang, när Stockholm lever upp under den årliga kulturfestivalen. Vi hade avslutat en magnefik konsert på Skeppsbron med Damn! och Kristin Amparo. Helt plötsligt stod vi inför en ny och tämligen annorlunda upplevelse. Ingela, som hellre ville ta med sig upplevelserna från Skeppsbron hem, lämnade stället efter ett glas vin, men jag blev kvar bland tatueringar och läderjackor.

En riktig nostalgiboost

Så fort bandets trummis knackade in takten skedde en transformering till ett sent sjuttiotal och mina egna trevande försök att skrika fram mina känslor, till tonerna av distade elgitarrer och slamrande trummor i högt tempo, inspirerad av den tidens trendsetters; Sex Pistols, Ebba Grön, Ramones, Patti Smith med flera. Samtalet med sångaren efter konserten förstärkte upplevelsen av tidsresan.

- Det spelar ingen roll om jag spelar för ett fullsatt Wembley eller för några få entusiaster som här, det viktiga för mig är att jag får göra det, det är det enda jag kan, det är mitt liv, allt annat har jag misslyckats med, detta är det enda jag har kvar.

Med de orden tycker jag att han sammanfattar punkens romantiserade bild av anarkin som lösningen på ett samhälle i upplösning, där de gamla värderingarna och visionerna mer och mer suddas ut och där tron på framtiden inte längre existerar. Det fanns också en likhet mellan de två annars så väsensskilda konserterna; tron på förändring genom musiken. För postpunkarna Bullets and Octane handlar det kanske mer om ett beroende om jag tolkar sångaren rätt. Ett sorts livselexir av personlig karraktär för att upprätthålla livet snarare än en rörelse för att förändra världen och skapa förståelse för varandra, men i vilket fall som helst blir jag inspirerad av alla som bjuder på sin tro och sitt egagemang, så länge det handlar om kärlek. Detta var kärlek.

Thank you guys for a lovely show!

 

 

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2017