© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2015

Det är något andligt över denna begåvade artist

Jag ser fram emot att få se och höra mer från denna mystikens mästarinna, skrev jag 2012, efter hennes framträdande på Stockholm Pride . Samma år hade hon med Euforia krossat allt motstånd och vunnit Eurovision Song Contest. En låt och ett framträdande som satte hela Eurovision i gungning. Hanna Fahl skrev i DN 2015-02-21:

Det smärtar mig att säga detta, men de senaste åren är det nog Loreen som ställt till med mest skada i Melodifestivalen. När hon vann 2012 lyfte hon hela tävlingen. Äntligen en låt som alla kunde enas kring, något som var bra på riktigt, en trea på brittiska singeltopplistan! En artist som var lagom knasig och introvert, men samtidigt modig nog att ta ställning för internationella kvinno­frågor! ”Euphoria” var drömmen för både schlagerfans och Christer Björkman, för snåla schlager­recensenter och slöa tv-tittare. Sedan dess har försöken att göra en ny ”Euphoria” haglat. Varje liten detalj i Loreens nummer har stulits och omarbetats – sällan har så många bara fötter tassat över Eurovisionscener som sedan 2012.

Kanske får vi även nästa år se några bleka kopior av Euforia när Stockholm blir värd för Eurovision Song Contest, men Loreen stärkt av framgången har sedan länge redan gått vidare och har idag en repertoar, som sträcker sig långt utanför vinnarlåten och som bidrar till att göra henne till en ännu mer spännande liveartist, uppbackad av riktiga musiker. Tillsammans gör de någonting som känns fräscht.

Har ni det bra? Har ni det bra? Hur mår ni?

I do it for you, You do it for me

Textraden från Paper Light (Higher) är symptomatisk för Loreens agerande på scenen och det känns som hon verkligen gör sin show för oss i publiken. En otrolig närvaro och ständig kontakt skapar en trovärdighet och magi som skapar hopp. Till skillnad från många som i sina texter hatar och visar på saker som är fel predikar Loreen kärlekens budskap och lyfter fram det positiva på sitt oefterhärmliga sätt. Det känns befriande i en tid då grupper ställs mot grupper och där hatet dominerar på såväl den musikaliska scenen som i sociala medier.

Inget kunde påverka henne denna kväll. Loreen bjöd på sig själv och gjorde ett mycket professionellt framträdande trots dåligt ljus och brister i ljudet.

Det är kanske just den egenskapen att göra sin grej, och älska den oavsett rådande förutsättningar, som gör henne så stor, så trovärdig.

Loreen - en fantastisk artist!

Jag tror att alla blir berörda av Loreen på något sätt. Berörda av hennes sätt att utnyttja sin röst som ett instrument, hennes sätt att röra sig på scenen och det personliga engagemenget mer än låtarnas suveränitet.

Från Idol 2004 till fullfjädrad världsartist

Ett år där både Loreen och Darin fick se sig omkörda av den nu i förhållande tämligen bortglömde Daniel Lindström. Att inte vinna idol var inte något som verkat påverka dessa artister nämnvärt. Snarare tvärtom. Loreen slutade fyra och Darin blev tvåa.

Hur många kommer gå i Prideparaden nästa vecka?
...och hur många kommer gå nakna i paraden?

Efter den så kallade nakenchocken i direktsänd TV under finalen av Melodifestivalen, där Loreen gjorde ett mellanaktsnummer med tejpade bröst, har hon vid flera tillfällen fått frågan varför. Uttalandena nedan är från en intervju i Aftonbladet 2015-03-07.

-Jag har inga problem med att mitt bröst syns. För mig är det ingen skillnad på om en man eller kvinna visar brösten.

-Vi håller oss själva för hårt, både kvinnor och män, och ibland tror jag att det kväver oss.

En knall och så försvann ljudet!

Jag lämnar er inte förrän vi sjungit Euforia tillsammans!

För andra gången under konserten falerar tekniken och ljudet försvinner. Nu permanent. Med inspelad musik avslutas ändå konserten med singback och allsång.

We’re going up-up-up-up-up-up-up...

Stay tuned and keep that crazy feeling at UNIKABOXEN.NET...

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2015