© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2020

Friåkning på Malmby flygfält

När jag såg evenemangsinbjudan på Facebook var jag tveksam. De hade säkert bara glömt att informera om att eventet var inställt tänkte jag, men när jag på lördagsmorgonen öppnade Facebook igen stod det PÅGÅR! Jag åkte dit och blev insläppt. Någon kanske kom ihåg UNIKABOXEN och reportaget från världsrekordförsöket Burn Out War Sweden 2018.

Väl inne på området började adrenalinet bubbla så fort jag steg ur bilen och kände lukten av brännt gummi och det vassa, öronbedövande ljudet av trimmade motorer, som vrålar i takt med skriet från pinade däck spinnande mot betongen. Pandemin och restriktionerna har hindrat alla former av tävlingsarrangemang med publik, men det hindrar inte att dessa entusiaster träffas och testar sina specialbyggda maskiner.

Grunden till tävlingsformen började i 1990-talets Japan. Djärva bilförare driftade för nöjes skull nerför branta serpentinvägar två och två. Med tiden fick allt fler reda på vad som försiggick under kvällarna uppe i bergen. Fler och fler ville se denna vilda kamp mellan två våghalsiga bilförare. Snart nog spred sig nyheten även till polisen, som genast satte stopp för körningarna. Efter några år utanför lagen med lopp i all hemlighet, ansågs tiden mogen för att införa en laglig form av tävlingen. Det var så D1 Grand Prix Racing Series grundades av motorjournalisten och numera mannen som är inblandad i nästan all bilsport i Japan, Daijiro Inada. Filmen The Fast and The Furious: Tokyo Drift från 2006 tar fasta på fenomenet och beskriver bland mycket annat avancerad drifting i ett parkeringshus. Den Svenske driftingmästaren Samuel Hübinette med ett mästerskap i den Amerikanska drifting serien 2006 och en andraplats 2008 gjorde de flesta driftingscenerna i filmen.

I Sverige kördes de första officiella tävlingarna 2005 och engagemanget spred sig snabbt. Generellt är bilsport dyrt. När det gäller Formel 1 astronomiskt dyrt, men för en privatperson med normal inkomst utan generösa sponsorer blir även rally, banracing och dragracing orimligt dyrt. Drifting kan också bli dyrt, men med ganska enkla medel, en hel del skruvande och ett stort engagemang kan du få till en bil som duger i öppet spår. Ska du lyckas i den officiella SM-serien krävs mer naturligtvis. På en Drift Bash möts alla.

November borde egentligen inte tillåta den här typen av evenemang, men den här lördagen var magisk. Inget regn och med en temperatur över tio grader var förutsättningarna perfekta. Kanske var detta inte årets sista Drift Bash. Det återstår att se...

 

Your Guide To All The Fun Things In Life

Visit unkaboxen.net For More!

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2020