FIM Speedway Grand Prix

Så kallas VM-serien i speedway för individuella förare. Den avgör sedan 1995 vem som får titeln världsmästare. Världsmästerskapet består av nio olika deltävlingar i lika många olika Europeiska städer. Den som tagit flest poäng totalt efter alla deltävlingar räknas som världsmästare. Varje deltävling består av 23 heat, där finalen körs i det 23:e. Regerande världsmästare är Engelsmannen Tai Woffinden, som syns på bilden nedan tillsammans med Andreas Jonsson. Tai är killen med de stora öronprydnaderna och de vilda tatueringarna.

Ett lite bisarrt inslag i tävlingen är brudarna som presenterar varje heat. Eftersom Monster (drycken) var huvudsponsor kallades kvällens ensamble för Monsterbrudarna. Tydligen är detta en djupt rotad tradition och något som hör till denna mansdominerade sport. Företeelsen känns trots allt lite förlegad och min dotter reagerade frågande när kameramannen närgånget filmade tejernas rumpor och visade i jumbotronen inför varje heat.

Tävlingsreglerna är ganska enkla. Fyra förare kör fyra varv motsols och det gäller att komma först över mållinjen. Vinnaren får tre poäng, tvåan två, trean en och den som kommer sist blir utan poäng. De åtta förare som samlat mest poäng möts i de två semifinalerna. I varje semifinal går två vidare till finalen, där den slutgiltige vinnaren utses.

En deltävling i FIM Speedway Grand Prix lockar naturligtvis hela världseliten och tävlingen på Friends Arena den 27 september var inget undantag. Veteranen Greg Hancock från USA, som var med och fajtades redan när Tony Richardsson tog sina fem VM-medaljer, verkade extra sugen och hade efter sin handskada åter fått vittring på en tredje VM-medalj. Världsmästaren från 2012 Chris Holder, Nya Zeeland, fanns också på plats och tog sig hela vägen till final där han slutade fyra. Nedan en stilstudie av honom in action.

Det är en nästan ofattbart spännande. Mycket mer spännande än vad man kan föreställa sig och stor skillnad på live och TV. En stor del av avgörandet ligger i starten och sedan handlar det mycket om bevakning, särskilt här på Friends Arena som räknas som en svår bana att köra om på. Ordningen ändras sällan efter första vänsterkurvan och det kan vara en av anledningarna till anspänningen. Antingen sitter du och hoppas på en omkörning eller också leder din favorit och du hoppas på att det ska hålla hela vägen in i mål. Låter kanske banalt, men det går fort och avståndet mellan förarna är ibland obefintligt. Kampen och nerven finns där hela tiden.

En liten upphöjning i banan kan få cykeln att kasta till och få föraren att tappa kontrollen för ett ögonblick.
Det kan räcka för att hamna i sarjen, vilket hände vid två tillfällen och på samma ställe denna kväll.

Det ser riktigt otäckt ut och trots att sarjen består av en sorts uppblåst krockkudde kan skadorna bli allvarliga.
Båda gångerna reste sig dock förarna och kunde lämna banan på egna ben till publikens lättnad.

Nedan några bilder från finalen där #45 Greg Hancock och #507 Krzysztof Kasprzak slogs tappert om andraplatsen. Kvällens suverän #33 Jaroslav Hampel gick inte att komma åt och #23 Chris Holder kom på efterkälken redan från början.

Hetast av de Svenska förarna och tog två heatsegrar, men lyckades inte leva upp till de Svenska fansens förväntningarna. Ställdes tillsammans med Fredrik Lindgren mot de bägge Polackerna i semin och blev utslagna. Tävlar i lag med Rospiggarna.

Liksom sin landsman Andreas missade Fredrik finalen, men visade publiken att han kan vinna en heatseger. Kör normalt för Indianerna.

Kör till vardags i Svenska Piraterna och var på grund av en svår handskada tvungen att stå över förra deltävlingen i Danska Vojens, men är nu tillbaka.

– Jag fick grönt ljus av läkaren, även om det var mot hans vilja att jag ska köra. Men nu är det full gas mot helgen, skriver Greg Hancock i ett sms till Corren, meddelade Per Bergsten på corren.se

Kvällens överlägsne segrare. Vann samtliga heat han ställde upp i. Full pott. Mycket imponerande. Vilken kväll för Jaroslaw.

Jaroslaw Hampel vann även Svenska elitserien i Speedway tillsammans med Elit Vetlanda.

Resultat från finalen 1:a Jaroslaw Hampel  #33, 2:a Greg Hancock #45,
3:a Krzysztof Kasprzak #507 och 4:a Chris Holder  #23

Innan publiceringen av detta reportage står det klart, efter den sista deltävlingen i Torun, Polen, att Svenskamerikanen* Greg Hancock tar sin tredje VM-titel och blir årets världsmästare i Speedway. Grattis Greg!

*Greg bor och tävlar med Piraterna i Sverige