© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014

Anneli tog redan från start ut kursen för kvällens hyllning till den Svenska musikskatten och schlagerarvet, samtidigt som hon öppnade dörren till en mer politisk del av den folkliga festen som blommade ut till en manifestation för det Sverige vi vill leva i. Ett Sverige för alla.

Titti Sjöblom och Kalle Moreaus

Titti framförde Mamma Alice Babs bidrag till Eurovision 1958 Lilla Stjärna. Det var första gången Sverige deltog i tävlingen. Efter framförandet i Hilversum, Holland, uppstod en tvist med textförfattaren Åke Gerhard. Alice Babs var inte nöjd med Åkes text och innan framförandet ändrade medarbetaren på Sveriges Radio Gunnar Wersén texten så att den bättre skulle passa vår Svenska världsstjärna. Bidragets titel ändrades också från Samma stjärnor lysa för oss två till Lilla Stjärna. Detta skedde helt utan Åke Gerhards vetskap eller tillåtelse. Den förorättade författaren svarade efter att hört bidraget i direktsändning med att inte tillåta någon studioinspelning av denna nya version. Den enda upptagningen som existerar, är den från själva tävlingen.

Lilla Stjärna blev således aldrig någon hit för Babsan. 1974, ett klassiskt svenskt schlagerår deltog Titti själv med Fröken Ur i den Svenska uttagningen. Kvällens framförande var vitalt och ungdomligt av en 64 år ung tindrande stjärna som alltid gått i Mammas fotspår, men på sitt eget sätt.

Cecilia Vennersten

Bidrog 1995 med Det Vackraste. Hamnade på andra plats, men låten blev en stor försäljningssuccé som sålde platina.
Fick även en Grammis för Årets Låt.

Du ligger här bredvid
Och jag känner hur du andas
Att älskas utav dig
Är det vackraste för mig

Pernilla Wahlgren, Siw Malmquist och Hanna Hedlund

Pernilla framförde sin Piccadilly Circus från 1985 och alla i publiken kunde texten. Siwan körde på begäran två av sina många Melodifestivalshits, där Det är Kärlek från 1988 var den som fastnade i mitt minne. Hanna Hedlund för kvällen iklädd en smått psykodelisk skrud framförde Anropar Försvunnen, från sitt deltagande i Melodifestivalen 2000.

Arja Sajiomaa

Schlagerdrottningen med monsterhiten Högt över havet från Melodifestivalen 1987.
Här framförd med extra högburet huvud och med sin karrakteristiska accent. Kan det bli bättre?

Doatjejerna såg till att sången alltid lät bra och hjälpte även till med det visuella.

Pernilla Andersson

Sångerskan, producenten, musikern och låtskrivaren som 2011 tävlade med låten Desperados i Melodifestivalen framförde en stämningsfull version av Ted Gärdstads Satellit som vann Melodifestivalen 1979.

Viktoria Tolstoj

Hon övar aldrig sin röst och när hon inte ska stå på scen så sjunger hon inte över huvud taget.
Rösten finns där ändå, lika självklar och lysande som en soluppgång.

Så beskriver Hans Kronbrink Viktoria i Söndagsintervjun, DN 2011-05-08.
Hennes egen kommentar i samma intervju sammarfattar och ger en viss förklaring till fenomenet Viktoria Tolstoj:

- Allt jag gör går på feeling.

Eftersom allt går på feeling uppskattar jag hennes deltagande på Stockholm Pride extra mycket. Och efter Viktorias duett med Jake, mest känd från sina år som sångare i The Poodles, vet man aldrig vad hennes feelings tar henne. Kanske vi får se henne i Melodifestivalen?

Kalle Moreaus

Förutom att stötta och kompa andra artister sjöng och spelade Kalle sitt eget bidrag till den Svenska schlagerskatten, Underbart från Melodifestivalen 2010.

Jacob "Jake" Samuel

Jake passade verkligen på. Först några sommarhits med Anneli Rydé där klassikern Oa Hela Natten skapade mest allsång i publiken.

Sedan fick hans röst provas mot Viktoria, för att avslutas med...

Tone Norum

...en stämningsfull duett med självaste Tone Norum, Allt som jag känner. Orginalet spelade Tone in med Tommy Nilsson. Singeln blev en megasuccé och även en långkörare på Svensktoppen med 35 veckor perioden 31 januari - 4 december 1988.

Martin Stenmarck

Martin tog sitt Sjumilakliv ytterligare ett steg och lämnade sedan över taktpinnen till sin fru Hanna Hedlund.

Mona Sahlin

Jag är hundra gånger, tusen gånger, miljoner gånger hellre onormal med er än normal med Jimmie Åkesson,
ett målande citat från det tal som Mona höll till förmån för kvällens devis; Ett Sverige vi vill leva i!

Pernilla Wahlgren och Hanna Hedlund

Tänk dig att ha en man i byrån, i en ask bland andra grejer, när som helst du får lust så plockar du fram din ask.

Arja Saijomaa

Hon äntrade scenen en andra gång och bjöd på Vad du än trodde så trodde du fel, från Melodifestivalen 2005.

Panetoz

Dansanta toner från grabbarna som gett oss Dansa/Pausa och nu senast från Melodifestivalen 2014 Efter solsken.

Visste du detta om Panetoz; ...är ett svenskt band från Jordbro i Stockholm, består av Pa Moudou Badjie, Nebeyu Baheru, Johan Hirvi, Njol Ismail Badjie och Daniel Nzinga. Namnet Panetoz kommer från de två första bokstäverna i de tre grundarnas namn: Pa Modou, Nebeyu och Tobias. (Tobias är dock inte med längre.) Gruppen startade Vägen Ut Vi Unga i Jordbro, med syftet att genom musikintresset hos de unga minska ungdomsbrottsligheten, droganvändning och segregationen och istället erbjuda en kreativ plats för unga att vistas på. Verksamheten skulle erbjuda ungdomar möjlighet att skapa egen hiphopmusik genom en musikstudio och kunnig handledning. Vid starten av det inledande arbetet fanns ett stort behov av en känsla av gemenskap och samhörighet bland de unga i Jordbro, ett av många utsatta områden i Stockholm. Genom att skapa positiva förebilder och en gemensam värdegrund i musikstudion anser de att självkänslan hos deltagarna har ökat och därmed har "utanförskapet" kunnat minskas. Föreningen har blivit en succé. Sedan starten år 2004 har verksamheten nått omkring 100 unga årligen som har fått skapa och spela in egen musik i studion. Verksamhetsfokus har legat på handledningen genom hela musikproduktionen, på kunskapsförmedling samt på skapandet av en gemensam värdegrund för deltagarna. Ungdomarna hjälps idag åt både med olika arrangemang och med musikskapandet. (Hämtat från Wikipedia 2014)

Albin ft Kristin Amparo

Årets sommarplåga Min Soldat. Den 30 juni, en månad innan Albins framträdande på Stockholm Pride, gick ett pressmeddelande ut att låten Min Soldat sålt platina och dessutom låg etta på Spotify och tvåa på Sverigetopplistan. Vilken dundersuccé för Albin och Kristin.

Kristin Amparo är artisten och kompositören från Stockholm som levt på musiken sedan början av 2006. Hon har rötterna i jazzen, Kungliga Musikhögskolan och urbanmusiken, hyllad för sin otroliga röst, sina fantastiska låtar och sitt engagemang. År 2009 fick hon Alice Babs-stipendiet .
Med intagande karisma och stark känsla för såväl jazzens historia som dess nutid skapar Kristin Amparo innerliga tolkningar och djärv improvisationskonst över ett brett stilistisk spektrum.”, löd motiveringen. Av DN Kultur har hon kallats: ”Det närmaste Sverige har till Ella Fitzgerald och Amy Whinehouse i samma person.” Förutom succén med Din Soldat är Kristin superrösten i househiten Dance Our Tears Away av John De Sohn, som även den sålt platina.

Kristin kommer vi att få höra mer av och hon kommer att vara en av många unga duktiga musiker vars uppgift blir att förvalta det Svenska musikarvet och leverera långt in i framtiden.

Carolina Norén

Radiorösten som sedan 1999 bevakat och varit programledare för Melodifestivalen och Eurovision Song Contest på Sveriges Radio och sedan 2007 är den som leder klassiska Svensktoppen, får med sin erfarenhet anses som ett givet inslag en kväll som denna. Hon bjöd på några upplevelser och gav ytterligare liv åt den Svenska musikskatten och hur vi tillsammans kan göra den ännu större.

Therese Granqvist

Framförde Freestyles hit Vill ha dig som hon 1998 slog igenom med. Therese blev i slutet av 90-talet snabbt Drömhus med hela den Svenska poppubliken och 1999 ställde hon upp i Melodifestivalen med låten Stjärna på himmelen, som slutade tvåa. De Svenska framgångarna ledde till en housekarriär i London. En karriär med världsturnéer och ett grymt festande. "Live fast, die young", var mottot de åren berättade hon i en artikel i DN Söndag 15 september 2013.

2007 ställde Therese åter upp i Melodifestivalen. Nu tillsammans med The Attic och grabbarna Eric Amarillo (Erik Sundborg) and Michael Feiner. Låten gick inte vidare till final utan slutade sjua i en av semifinalerna. För att ta del hennes arbete idag besök hemsidan!

Lisa Nilsson

En av mina personliga favoriter gjorde ett exklusivt och avskalat nummer med grym allsång och som alltid med Lisa Nilsson; en oslagbar scennärvaro. Att ha odödliga hitar som Himlen Runt Hörnet och Varje Gång Jag Ser Dig i bagaget försämrar inte direkt oddsen.

Gitarrvituoserna Mattias Torell och Ola Gustafsson kompade Lisa, som är som ett ädelt vin. Hon blir bara bättre med åren. Många artister anspelade på kvällens tema; Ett Sverige vi vill leva i. Lisa var tydlig med sitt budskap om kärlek och jag tror att alla fick sig en injektion.

Efva Attling och Eva Dahlgren

Någon närmare indroduktion eller beskrivning behöver kappast dessa damer, som med sin blotta närvaro manifesterar det mesta som Pride handlar om.

Det finns bara en av mig och det är jag, det finns bara en av dig och det är du...

Texten blev nästan ett mantra när hela publiken sjöng med och man kunde skönja en retning i damernas tårkanaler. Stort! Eva Dahlgren gjorde även ett solonummer med sin klassiker, Ängeln I Rummet och vem den ängeln är råder det inget tvivel om.

Mikael Wiehe

En artist som alltid stått på barikaderna, men som samtidigt är så långt från schlager, glam och en färgglad fjäderboa man kan komma. Skönt att Micke inte föll för frestelsen att anpassa sig utan körde på som vanligt. Låtvalet var exemplariskt, Woody Guthrie´s This Land Is Your Land, översatt till Svenska med titeln; Det Här Är Ditt Land. En klockren avslutning med hela artistuppbådet tillsammans på scen.

Andra exempel på Mickes aldrig sinande kämpaglöd och behov av att visa på vad som är rätt och fel är några läsvärda artiklar i dagspressen. Abba lyfte inte ett finger, DN 2013-07-11 och polemiken med Mona Sahlin angående Anna Lind, Aftonbladet 2014-08-16.

Tack också till husbandet, The Playboys, som såg till så att artisterna fick ett relevant komp. Bra jobbat grabbar!

Stay tuned and keep that crazy feeling at
UNIKABOXEN.NET

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2014