© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2019

I år hade Riddarholmskajen bytts ut mot Fatbursparken. Inringad av Bofills Båge blev gräsmattorna i parken scenen för denna bisarra samling. Kallelse hade gått ut till intresserade att vara på plats i god tid. Avmarch planerad till 14:00. När jag kom fanns inte ett tecken på att jag hamnat rätt. Blev lite osäker på om jag uppfattat informationen korrekt, men när två fotografer som jag bekantat mig med vid 2018 års Stockholm Zombie Walk dök upp kunde jag andas ut. Tillsammans inväntade vi invasionen.

En efter en dök de upp och när tillslut ledarbilen letat sig in och parkerat på gräsmattan var showen igång. Proffsfotografer, amatörer och filmteam tävlade mot varandra om de bästa vinklarna för de ballaste bilderna av de coolaste modellerna. En svettig kamp där det gäller att hålla huvudet kallt och med tålamod ta del av allt som händer. Rena porträtt med kontrollerad bakgrund är inte så lätt att få till i det kaos som uppstår när fotograferna blir fler i antal än modellerna, men så länge du njuter och inte irriteras över kollegers vassa armbågar och girighet är detta en outtömlig skattkista för bildsamlare. Som vanligt innehåller reportaget endast ett axplock av alla bilder från eventet. En del bilder har redan publicerats i våra sociala kanaler, Instagram och Facebook.

Efter en lyckad parad på Söders gator utan några allvarliga incidenter hamnade vi alla i Tanto för en stunds vila och sammanfattning. David Giertta, som arrangerat Stockholm Zombie Walk nu för trettonde gången berättade om slitet inför och att han hoppades på att någon annan tar vid: -Jag har gjort detta nu i tretton år, det tar för mycket tid, även om det är kul, jag vill lämna över nu, sa han samtidigt som han var grymt nöjd med årets feast-on-brains walk. Kanske han ändrar sig annars hoppas jag att någon lika dedikerad och energisk tar över, för detta är en galen happening som Stockholm verkligen behöver.

Vinnarna som röstades fram som styrelsens favoriter tillkännagavs två veckor senare och blev:

På första plats Missing Jaw vilket premierades med två biljetter till Halloweenkryssningen 2019. Andraplatsen vanns av teamet Mermaid Zombie som fick två biljetter till Halloween på Gröna Lund. Mario & Princess Peach utsågs till trea och fick två biljetter till Comic Con Stockholm. På fjärde plats hamnade förra årets vinnare. Då i Sverigedräkter i år som IKEA Zombies. Fjärdeplatsen resulterade i tre biljetter till Halloween på Gröna Lund.

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2019