© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2019

Louisiana Avenue

Under ledning av Pär Stenhammar bjöd Louisiana Avenue på en fartfylld och het kväll på klassiska jazzhaket Fasching. Den musikaliska flygande mattan med destination New Orleans får sitt rytmiska svängiga grundsound av de duktiga musikerna Marcus Fernholm på piano, Martin Wilhelmsson bas och trummisen Fredrik Dahllöf. Veteranen Bosse Gustafsson på sax tillsammans med de begåvade blåsarna Leon Falk trombon och Isac Åberg trumpet såg till att publiken kom hela vägen fram till Mardi Gras in New Orleans. Som extra grädde på moset introducerades gitarristen Hjalmar Leissner. Tillskottet fungerar utmärkt och i de lite mer funkiga utflykterna är han mästerlig. Dagen efter skrev Anders Pihl på sajten Lira:

Det energisprittande svänget de skapar är så tätt att det tycks vara ihopfogat med Epoxy-lim. Louisiana Avenue har kämpat framgångsrikt för att få sin New Orleans-brygd att låta 100 procent trovärdig och nu känns det som att de är framme. Detta band skulle inte göra bort sig ens i New Orleans, med världens mest kräsna publik för just denna musik.

Invitationsrit med skjortpåtagning

Innan bandet körde igång på allvar fick publiken bevittna Hjalmars skjortpåtagning, en symbolhandling som nya medlemmar i bandet utsätts för. När bandet firade 300 årsminnet av New Orleans den 20 oktober på Scalateatern var Hjalmar gästsartist och berättade då för mig att ett mer permanent samarbete var på gång. Deltagandet på skivan 2107 Delachaise var ett steg, men det var först denna kväll som medlemskapet blev officiellt och Hjalmar dubbades till fullvärdig medlem i Louisiana Avenue.

En entertainer av klass

Pär Stenhammar är en riktig party generator. Med nästan omänsklig energi driver han hela tiden på bandet som levererar till bristningsgränsen. Jag måste citera Anders Pihl på sajten Lira ännu en gång, för jag tycker han så generöst slår huvudet på spiken:

Sveriges bästa liveband har de tidigare kallats för. Just där och då mitt inne i ett Fasching på kokpunkten är jag böjd att hålla med. Visst kan det låta som ett väldigt generöst utnämnande, men å andra sidan vore ”Sveriges bästa liveband i sin genre” alldeles för snålt, då inget annat band i landet låter som Louisiana Avenue.

Releaseparty

Ingen skiva eller ens en filminspelning kan motsvara känslan som Pär och bandet förmedlar en kväll som denna. Samspelet med publiken är en viktig ingrediens och Fasching fullständigt kokade denna afton. Spontana karnevalståg ringlande runt i lokalen, barn och kompisar ropades upp på scenen och Pär kastade sig traditionsenligt ut i publiken för att sedan kravla runt på välvilliga uppsträckta armar. Detta måste upplevas där och då. Trots det vill jag påstå att skivan får ett stort värde för mig när jag vill återuppleva Louisiana Avenue. Kanske känner Pär och bandet lite samma sak. Ett bevis och tecken på att vi finns genom att vi minns. Den långhåriga och gänliga killen längst fram i publiken på bilden nedan är Jakob Herrmann, skivans producent. Jakob driver Top Floor Studios i Göteborg, en full size studio inhyst och integrerad i en av Göteborgs arkitektoniska landmärken, Stora Teatern på Avenyn. Hur det kom sig att skivan spelades in där har jag ingen aning om, men om Sveriges bästa liveband går in i studion krävs det lite extra av den studion. Det är klart.

Tack Louisiana Avenue för en magisk kväll

På traditionellt Louisiana Avenue manér avslutas konserten med att bandet spelar sig av scenen och in bland publiken. Pär med karnevalsmask, brasset förstärkt av två legendarer och med hjälp av publiken stängdes showen och dörren till New Orleans med Oh when the saints...

 

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2019