© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022

 

En dag på strippen

Kjula Dragway är en liten bana i jämförelse med Tierp och de internationella banorna, men i gengäld kanske en av de trivsammaste. Här är alla välkomna och stämningen är familjär även för en fluktare som jag.

Ronnie Palmsäter med hatten och Börje Thunman är duon bakom den ekonomiska förening som driver Kjula Dragway, på bilden i full färd med att dela ut Burnoutpriset för helgens tävling, Mälardalen Open #10. Texten nedan, hämtad från Eskilstunas evenmangsguide, beskriver bra vad aktiva och publik kan förvänta sig av ett besök:

På Kjula Dragway är det allt från standardmotorcyklar och vanliga gatbilar till nitroinjekterade hembyggen och rena racebilar. Här är alla variationer lika välkomna. Från nybörjare till erfaren veteran. Kjula är en självklar inkörsport till tyngre grejer inom dragracing. Det viktigaste är inte att man har den fränaste grejen, utan att man gör så gott man kan med det man har och har roligt.

Poängen är att vi ska ha roligt på Kjula. Det ska vara roligt att komma till Kjula. Vi ska ha roligt när vi är där och vi ska längta tillbaka så fort vi kommit hem från banan.

 

En förutsättning för denna krävande sport är att engagemanget omfattar hela familjen, för utövandet är mer av en livsstil. Det handlar om så mycket mer än de sekunder föraren och fordonet är på banan. Mellan varje repa ska utrustningen optimeras. Det är oftast små detaljer som avgör om det blir succé eller inte.

I depån kan du som åskådare ta del av snacket och få en bild av teamens prioriteringar. Dragracing är en motorsport, men är också en subkultur med maratontävlingen Street Week, som ett bra exempel på en extrem ytterlighet inom genren.

Redan som åttaåring får du börja tävla i Junior Dragster. En utmärkt början som tränar upp reaktionsförmågan och skapar förtur till de seniora klasserna. Junior Dragster finns i två klasser; den första JR/S som toppar cirka 70 km/h och JR/M där toppfarten är 137 km/h. JR/M får du börja tävla i när du fyllt 12 år. Har du tävlat i Junior Dragster får du redan som sextonåring börja tävla i de stora klasserna. Annars är åldersgränsen 18 år. Till höger söndagens stolta juniorvinnare.

 

 

Att vara biltokig

Vet inte riktigt vad det är, men så fort jag hör ljudet från dessa V8:or och när lukten av bränt gummi tillsammans med ångorna från det högoktaniga bränslet sprids och definieras av min hjärna blir jag lycklig som ett barn. Så har det alltid varit och det är kanske ett symptom på att jag är biltokig. Jag har aldrig ägt en jänkare eller tävlat i motorsport, men så långt jag kan minnas har jag lekt med bilar och motorcyklar. Intresset har inte blivit mindre med åren, snarare tvärt om och nu har jag en dotter som manar på mig och blivit lika tokig. Njutningen blir maximal när vi som här på Kjula träffar människor som bjuder på sig själva och släpper in oss i denna värld som ibland kan var ganska sluten.

I depån snackas det varmt om vad som måste justeras och hur kärran presterat. Vissa supernöjda och stolta över insatsen andra lite besvikna och redan på väg hem långt innan det var dags för prisutdelning.

Tävlingen lockar aktiva långt utanför Mälardalen och vägen hem kan vara lång. Nilsson's Dragbike Team med förarna Moa och Thomas är hemmavarande i Mjölby vilket innebär cirka två timmar, medan Stefan Brekh med sitt Classic Dragbike Team hör hemma i Uddevalla och har en lite längre resväg på cirka det dubbla. Ulf Axelsson, hade knappt tre timmars resväg hem till sitt Frinnaryd, strax utanför Jönköping, men hade redan packat och lastat på sin gula Chevrolet Chevelle på trailern, när jag träffade honom i depån. Han stannade dock och väntade tappert på stunden när han fick kliva upp överst på den nytillverkade och snygga prispallen.

Placeringen utanför Eskilstuna är ändå idealisk. Ganska centralt belägen i ett område med traditioner. Nära till Västerås med sitt Västerås Summer Meet som i år äger rum 7-9 juli. Ett mega event för alla som gillar jänkare i alla former. Inte heller långt från Norrköping där årets Crazy Muscle Meet ska hållas på Bråvalla flygfält den 16 juli. Crazy Muscle Meet är avslutningen på maratontävlingen Street Week Sweden. Förra året hölls den här på Kjula - Crazy Muscle Meet 2021 och Unikaboxen var där. I år missar jag tyvärr evenemanget, men även en biltokig som jag har andra intressen som ska mättas och det går inte att vara med på allt.

 

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2022