© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021

Idel ädel stolta kvinnor

Även om jag och några andra män bjudits in till denna uppvisning, var showen kvinnornas. Stolta, starka visade de var skåpet ska stå och triumferade över vägen dit. Det var naturligtvis den före detta kriminalkommisarien Irmeli Krans som höll i taktpinnen och visade upp ett av hennes senaste uttrycksmedel, måleriet. Första gången jag blev presenterad för Irmeli var av en arbetskamrat på HSB 2018. Då fick hon epitetet smyckesdesigner, men mångsysslare eller producent är nog mer passande om man nu nödvändigvis måste ringa in denna begåvade och kreativa människa.

Senast vi träffades var 2020 när hon var en av arrangörerna för Tornedalsyran i Stockholm. Jag var där och dokumenterade en av landets sista event innan Covid restriktionerna stängde ner samhället. Min förhoppning var att ta vid där vi slutade, för ett och ett halvt år sedan och i viss mån funkade det. Flera för mig kända ansikten dök upp och med en särskilt kär person kunde jag fortsätta dialogen som vi inledde då, om rikets säkerhet och vår sårbarhet. Främmande makt (fortfarande fokus på Ryssland) sår frön för att destabilisera och skapa misstro mot myndigheter, Riksdag och regering. Små frön som vart och ett kan bortförklaras, men som tillsammans kan bryta ner en nation. Kriget pågår för fullt, men det sker utan allmämhetens vetskap. Det låter som jag pratade med en konspirationsteoretiker, men så är inte fallet. Detta är vissa utvalda Polisers vardag.

Platsen Café Zeppelin mitt emellan Polishuset och HSB var strategiskt vald visade det sig. Fler än jag hade koppling till HSB och gänget från Polishuset är som jag vana lunchgäster på detta hak med Eritreanskt kök. En av huvudingedienserna i Eritreansk matlagning är Injera även kallad Taita, vilket är ett traditionellt bröd som påminner om en stor, mjuk pannkaka. Själv kallar jag den surpannkaka då den har en angenäm syra som perfekt bryter av mot en kryddstark köttgryta.

Det är populärt att prata om all processad mat och gärna rynka lite på näsan, men egentligen handlar det om hur maten är processad. All lagad mat genomgår en process och när det gäller Eritreansk mat är det ofta en lång process. Eritreanskt kaffe tar flera timmar att bereda om du ska rosta bönorna och följa grundreceptet. En liknande procedur föregår dessa surpannkakor. Smeten till Injeran behöver stå och jäsa i två till tre dagar innan den är redo för att hällas upp och gräddas.

Sammantaget blev det en härlig sammankomst och Irmeli fick sälja flera tavlor. Ser redan fram mot nästa möte med dessa härliga människor.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021