© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2017

Gänget på scenen var i strålande form och bjöd som vanligt på hard core caribbean music på en underbar alldeles för hög volym. Vädret och den rekordstora publiken var inte sämre. Tillsammans blev det en härlig manifestation för glädje, kärlek och mångfald i blågula nyanser.

Stockholms största nationaldagsfirande firar 5 år och det sker på Kungsholmen.
Myten om att 6 juni enbart firas med folkdräkt och kungapar håller sakta på att suddas ut. Stockholms största firande sker inte längre på Skansen utan på Smedsudden denna vackra sandstrand på Kungsholmen. Detta nya firande liknar inget annat. Stockholmare i alla åldrar och bakgrunder dukar upp picknick på gräsmattorna och du hör både spanska, svenska och swahili klinga i grönskan. Stockholm som internationell huvudstad kommer här till sin rätt och stämningen är bubblande och generös
, skriver Thomas Gylling på sin blogg.

Hett och härligt när Smedsudden transformerades till ett gungande dansgolv. Mellan låtarna förkunnade predikanten Thomas Gylling sina deviser, som i princip går ut på att frälsa världen från krig och hat med Karibiska rytmer i friheten och fredens land Sverige på vår Nationaldag. Och alla var troende denna dag och kände att musiken och dansen befriade oss från hat och ondska.

Traditionsenligt delades flaggor ut för att påminna om mångfalden i vårt multikulturella samhälle och samtidigt se helheten; världen, Jordens befolkning och mänskligheten. Trinidad representerades på scenen av Bunji Garlin som bjöd på extra allt. Det blev extra tryck i basen och en intensiv och magisk allsång på gränsen till extas.

Arrangörerna uppskattade publiken till omkring 10 000, en ökning med 2 000 från 2016. 2015 skrev Thomas i bloggen:

Vilken fantastisk dag det blev. 5000 personer på plats är beviset på att en ny tradition har verkligen börjat rota sig i huvudstaden. 3:e året och vi blir bara fler och fler i alla åldrar som vill ha en öppen internationell stad och ett 6 juni firande som inkluderar alla.

Snacka om att traditionen rotat sig. Nu när arrangemanget växer börjar Smedsudden bli för litet och det kanske blir dags att redan till nästa år planera om. Synd på sätt och vis eftersom pltasen utgör en så homogen gryta perfekt för ändamålet, med sandstranden, vattnet och de omgivande träden som skapar en perfekt inramning för ett Karibien mitt i Stockholm.

Kolla gärna in UNIKABOXEN på:

Mosquito Beach Party 2016 | Nationaldagsfirande i Stockholm 2014 | Mosquito Street Party 2014 | Mosquito Beach Party 2013

Stay tuned for more att UNIKABOXEN.NET

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2017