© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021

Den som väntar på något gott...

En omänsklig tid av försakan börjar lätta och med Coronapasset i högsta hugg kunde jag och några hundra kanske tusen entusiaster bege oss till Kistamässan för att åter förenas i ett Comic Con - Home of the Heroes. Tre dagar av hängivenhet och bejakande av allt som ryms i fantasins värld.

För mig betyder det att träffa spännande människor och skapa bilder som förhoppningsvis berör på ett eller annat sätt. Det är inte alltid så lätt att hitta miljöer på en stor mässa som framhäver vad en modell vill uttrycka. I år hittade jag ett bås med två lysrör som växlade färg. Tre för mig bekanta modeller poserade för min kamera i detta bås, vilket resulterade i de tre serier nedan som inleder årets reportage från Comic Con Stockholm.

Du är vad du jobbar med

Redan som barn sätts förväntningarna och de följer med en hela livet - Vad ska du bli då?
Du har ju förutsättningar att bli någonting stort. Slösa inte bort det utan se nu till att du får en riktig utbildning, så du kan bli någonting och få en roll i samhället att spela. Rollen kopplas ihop med ett yrke och det du jobbar med. En förenklad presentation av dig som människa i sociala sammanhang utanför jobbet, som både kan öppna och stänga dörrar. Du får en positionering i samhällets hierarki och värderas, trots att det bara är en roll i livets teater som säger ganska lite om människan bakom masken. Här på Comic Con och i Cosplay-världen visualiseras denna strävan efter att bli någon eller något tydligt. Behovet av att få spela en annan roll eller bara gömma sig bakom en mask demonstrerar en längtan efter att få visa vem jag egentligen är. Behovet av att bli sedd och älskad för den jag är. Något som kanske inte alltid tillfredsställs på jobbet eller på skolan. Här har du chansen. Du får vara dina drömmars hjälte, man får vara kvinna, kvinna får vara man och alla kan bli ett monster.

Marknaden hjälper till och tar hand om dina drömmar och gör det enkelt för dig. Allt du önskar kan du få och vardagens grå suddas ut. Att våra drömmar föder en mångmiljardindustri är naturligt och inget unikt för vår tid. På medeltiden fanns de heroiska helgonen, idag får du hjälp av Captain America och andra hjältar från Marvel, Disney och andra gigantiska mediabolag att rädda världen och skapa harmoni. Det klassiska dramat om det onda som besegras av det goda går igen och skapar en tro. Tron på att det goda kan besegra det onda är inte helt olik budskapen i världsreligionerna.

Nu behövs egentligen inga filosofiska djupdykningar. Attraktionskraften går inte att ta miste på och oavsett vilken del i denna värld du fastnat för har den mycket att ge om du bara ger dig hän. Som jag skrivit så många gånger tidigare tror jag att de allra flesta behöver ett alternativ till sitt förvärvsarbete. Kalla det för hobby, en passion eller varför inte en dröm. Att lyckas med livet och njuta av att leva kräver mer än en tjusig jobbtitel.

Så mycket mer än bara Cosplay

Som fotograf är det naturligtvis alla Cosplaymodeller som lockar, men Comic Con är en mässa som innehåller så mycket mer. Namnet kommer från ett serietecknarkonvent som arrangerades första gången 1970 i San Diego, USA och där namnet idag blir lite missvisande då mässan omfattar det mesta inom underhållning och populärkultur, som har en bred fan-base. Senast konventet arrangerades var 2019 och då lockade mässan 135 000 besökare från 80 länder. Comic Con San Diego är originalet och förebilden för alla de lokala Comic Con som arrangeras runt om i världen sedan starten.

Stockholm hängde på idén med sitt Gamex i Kistamässan 2010, som fokuserade på dator- och konsollspel. 30 000 besökte mässan premiäråret och 2012 var även jag och Unikaboxen på plats. Cosplay var på menyn redan då, men lite som en extra krydda, även om det redan då fanns tävlingar, där en av vinsterna var en plats i finalen på Cosplay SM. Det var egentligen först vid mitt besök 2017 under det nya namnet Comic Con Stockholm, som arrangemanget på allvar blev en del i Cosplay Sverige. Arrangörerna utnyttjade intresset och såg potentialen hos fans i alla åldrar. Både 2018 och 2019 fortsätter succén med över 30 000 besökare årligen under mässans tre dagar. Filmstjärnor bjuds in och fansen får möjlighet att köpa olika pass för möten med sina idoler. Mina idoler är i första hand besökarna som lägger ner stor möda på dräkter och tillbehör för att uttrycka sin hängivenhet till genren, men gillar också att växla några ord med nördarna som lägger tusentals timmar på att bygga robotar och miljöer från Hollywoodeposet Star Wars, eller bara imponeras av begåvade tecknare som visar upp sina trix.

Är man uppvuxen med seriefigurer, oavsett om de visualiseras i en papperstidning, album, genom dataspel eller på vita duken finns här något för alla. En blandning av nostalgi, framtid och hängivenhet säljs på denna marknad. Utställarna tillsammans med besökarna bjuder på allt. I en monter kunde du få ett chip inopererat som förmedlade ID, kontaktuppgifter och länkar till dina digitala kanaler. I en annan kunde du bli tatuerad. Lägg sedan till allt det vanliga i form av gosedjur, T-shirts, böcker, affischer, masker, spel och alla andra leksaker för barn och vuxna, så får du alla förutsättningar du behöver för en lyckad mässa, men utan besökarna, deras engagemang och hängivenhet ingen show.

Tintin - en välbekant klassiker

Som medlem i den Svenska Tintinföreningen Generation T var jag extra glad att vår ordförande och tillika översättare av albumen Björn Wahlberg var inbjuden av förlaget Cobolt. Björn signerade inte bara böcker utan förlaget och mässan utnyttjade även hans eminenta förmåga att berätta historier. Hans research och orubbliga vilja att inte lämna något åt slumpen har gett upphov till en rad fascinerande anekdoter. Jag hade dessvärre inte möjlighet att höra hans framträdande från scenen, men fick ändå till mig två härliga bilder av hans dedikerade arbete med att översätta originaltexterna och skapa en Svensk version av Hergés ursprungliga vilja.

Att vara engagerad i en intresseförening som Generation T handlar mycket om att bidra till att förstärka och utveckla förståelsen för i detta fall Tintin och Hergés värld. Att uppdatera översättningarna när ny kunskap hittas är bara en del. Varje år publiceras ett litet medlemsalbum Tintinism för medlemmarna i föeningen som presenterar nya rön i den ständiga forskningen som bedrivs om denna fiktiva värld. Fler och fler böcker publiceras också offentligt med förklaringar och djupdykningar i de olika karaktärerna från originalen.

I en av dessa djupdykningar stötte Björn på en text på arabiska i en serieruta som han gärna ville få översatt, för att bättre förstå helheten. Han besökte därför en person, duktig på arabiska språk, för att få hjälp.

-Nej, detta kan jag inte översätta, det är förvisso riktig arabiska, men en variant som jag inte behärskar, sa den sakkunnige när han såg texten.

Många hade kanske nöjt sig där, då det ändå inte nämnvärt skulle påverka slutresultatet av översättningen, men inte Björn. Han reste ner till Belgien där han fick träffa en professor i arabiska språk, som kände till varianten och kunde göra en korrekt översättning. Resultatet visar tydligt ett släktskap mellan Björn och Hergé och deras förkärlek för detaljer. Inget är en slump och varje detalj väl förankrad i ett sammanhang där den fiktiva världen speglar verkligheten på ett imponerande och spännande sätt.

Den andra berättelsen jag fick till mig var ett dilemma som dök upp under produktionen av den nya boken om Professor Kalkyl. Det handlade om en tidningsartikel som Kalkyl läser i ett av albumen och som Björn gärna ville ta del av. I sin research får han tidningsartikeln skickad till sig, men med en stor svart mystisk fläck som täckte delar av innehållet. Detta satte griller i huvudet på honom och behovet av att få en förklaring växte sig allt starkare. Efter kontakt med den Belgiska tidningen får han tillslut en digital kopia av originalartikeln och får en förklaring till fläcken. Tidningen hade en lite annorlunda design med röda cirklar vilka med dåtidens kopiering blev svarta. Återigen beskriver detta Björns vördnad för originalidén och ständiga arbete för att skapa förståelse och djup i berättelserna.

Beviset på att drömmar kan bli verklighet

Thomas Nixon och Esma Songelin är ett levande bevis på att ingenting är omöjligt. Två års intensivt arbete tillsammans gav resultat. En replika av styrhytten till den legendariska Millenium Falcon. Han Solos skepp och en huvudingrediens i nästan alla Star Wars filmerna. En premiärvisning exklusivt för Comic Con Stockholm.

Bilden ovan inifrån cock pit har jag modifierat med en bakgrund för att visa på potentialen för denna modell. Jag ser framför mig en riktig simulator där du som testpilot kan kryssa mellan stjärnorna i hyperspeed. Enligt fotografen Olav Holten, som jag stötte på även här och stöter på i alla möjliga sammanhang, finns något liknande på Disney World i Florida. Du kliver in i skeppet på ett ställe för att sedan i en fiktiv värld förflytta dig och sedan när du kliver ut har skeppet förflyttat sig och du upplever resan nästan som verklig.

Jag vet att Thomas har kontakter med Disney, men han är väldigt hemlighetsfull så fort jag nämner det. Hela projektet med den Svenska Millenium Falcon har för övrigt också varit ett tämligen isolerat arbete där Thomas och Esma varit noga med att inte blanda in någon utomstående, utan skött all utveckling och research själva. En av medlemmarna i R2-D2 Builders Sweden berättade att han och flera med honom gärna hade velat hjälpa till i detta omfattande projekt, men inte fått. Istället har de stöttat med pengar, vilket naturligtvis varit uppskattat.

Både Thomas och Esma har ett förflutet i Nordic Legions sedan länge och jag har träffat dem vid ett flertal tillfällen tidigare och fascinerats av deras individuella insatser. Thomas som hängiven droidbyggare och Esma som cosplayer. Nu var det första gången jag träffade dem som ett team i ett gemensamt projekt.

Nordic Legions med underklubbarna 501 st Legion Nordic Garrison, Rebel Legion Nordic Base, Nordic Reel Icons och R2 Builders Sweden är en mäktig organisation som baserar sin verksamhet på välgörenhet. Pengar som samlas in vid mässor och olika jippon skänks till olika välgörenhetsorganisationer, eller som de själva beskriver det på sin hemsida: Rather than profiting from our appearances, the money we collect is donated to charity. Generally we lean towards children’s charities but this is in no way fixed. As long as the cause is worthy, we are willing to give it our support!

Genom samarbetet med The Gaht Cabur Clan of the Mandalorian Mercs har organisationen växt och när det blev dags för ett gruppfoto vid Falken blev det trångt, väldigt trångt, vilket jag tror framgår av mina bilder. Nedan några bilder från Comic Con Sthlm 2018 innan arbetet med Falken börjat. Då var Thomas fullt sysselsatt med att få till en fullt fungerande K-2SO och Esma upptagen med karaktären Ray, båda hämtade från den senaste trilogin.

Traditionell avslutning

Söndagens traditionella final med tävlingar i Cosplay avslutade årets Comic Con Stockholm. En spännande tillställning där finalisterna fick visa upp sig för publiken en sista gång innan domarna skulle säga sitt.

Deltagarna tävlar i två kategorier, hantverksskicklighet och uppträdande. På Comic Con 2021 anordnades som tidigare år två deltävlingar, en på fredagen och en avslutande på söndagen. I varje deltävling utses förutom pris för Best Craftmanship och Best Performance en vinnare som tilldelas en finalplats i Cosplay SM 2022 i Skellefteå. I söndagens tävling delades följande pris ut:

  • Best Craftmanship
    Brutus Cosplay som Reinhardt från League of Legends

  • Best Performance
    Sanna Sting Eriksson som Raphtalia från Rising of a Shield Hero

  • Finalist Cosplay-SM 2022
    Dramaqueen Cosplay som Jester

Tidigare på fredagskvällen hade domarna delat ut den andra biljetten till Cosplay SM, som gick till Brutus Cosplay och personen bakom psedonymen; Britta Backlund. Trots att Britta deltagit i olika sammanhang med sina fantastiska dräkter är det första gången hon ställer upp i tävlingen. -Detta är en ny upplevelse jag kastas in i. Men jag har redan känt mig välkommen. Jag älskar att leka med proportioner och masker. Så får se om ni kommer känna igen mig, kommenterade hon vinsten och platsen i Cosplay SM på hemsidan där du kan ta del av alla tävlande inför finalen på Nordsken i Skellefteå den 28 maj 2022.

Den andra finalisten Lee Alva Egerbladh aka Dramaqueen Cosplay kommenterade sin vinst med följande ord efter att glädjechocken lagt sig: -Jag har älskat allt kreativt sen jag var liten och när jag upptäckte cosplay så var det som om det var menat för mig att hålla på med; nu kan jag inte tänka mig ett liv utan det!

För mig och Unikaboxen återstår nu planering inför 2022 för att se vad som kan tänkas rymmas avseende dokumentering av kommande Cosplay-event. Det vore kul att delta på Nordsken i Skellefteå - det återstår att se. Tack alla för denna gång och hoppas att vi ses i något sammanhang nästa år.

 

get more like this on unikaboxen.net - your guide to all the fun things in life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2021