© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2019

En monter med många besökare

Halloweenkryssningens monter fick av flera skäl många besökare. En anledning var naturligtvis Adam Spjut och projektet Imaa Queen som ständigt byter karaktär och visar upp sig i de mest osannolika versioner.

Adam har tillsammans med sin partner och pojkvän skapat ett helt osannolikt team med hög kunskap inom kemi och style för att kunna skapa maskerna till de fantasifulla karaktärerna som kännetecknar Imaa Queen både som dragqueen och horrorqueen.

I år satsade teamet på Halloweenkryssningen och tillsammans med Shawn Malekifar, känd för sitt engagemang med Stockholm Zombie Walk, var ambitionen att höja nivån och skapa ett arrangemang utöver det vanliga. Tillsammans med Sthlm Comic Con gjordes i år en särskild satsning för att locka besökare.

Montern i ankomsthallen blev snabbt en träffpunkt och ett hett ställe för fotografer att med fotoväggen som fond fotograferna sina favoriter uppbackade av skräckinjagade medlemmar av Halloweenkryssningen. Två noterbara är maskernas mästare från Finland Sebastian Crane Virtanen i form av Scarecrow och slaktaren med grismasken Axel The Swedish Goblin. Två som tillsammans med de olika karaktärerna skapade av Imaa Queen drog till sig uppmärksamheten och gjorde montern välbesökt. Jag tror att många bestämde sig där och då att boka en biljett och följa med på denna skräckfyllda kryssning.

Shawn var på mig flera gånger och undrade om inte jag skulle följa med, men jag kände att jag nu måste prioritera. På sommaren när jag är ledig är det lättare att tacka ja, men under vinterhalvåret när jobbet också kräver sitt går det inte att säga ja till allting, även om jag skulle vilja. Nästa år kanske jag väljer Halloweenkryssningen.

Fredagskvällen avslutades med kval till SM

Tävlingsformen Cosplay påminner lite grann om Dragracing. Förberedelserna är tidskrävande och deltagarnas engagemang med att skapa sin karaktär är imponerande. All research för att få alla detaljer på plats och sedan jobbet med att sy, klippa och klistra ihop allt till en trovärdigg helhet kräver sammantaget hundra- kanske ibland tusentals timmar. Allt är sedan över på några minuter. Likt dragracingteamet fattas sedan beslut om att fortsätta med befintligt material och skruva på det, eller byta karaktär och börja om från början.

Kvällens vinnare efter juryns överläggning blev Fanny M. Bystedt från Marugitto Cosplay som Urbosa från The Legend of Zelda: Breath of the Wild. För Fanny betyder det en plats i SM-finalen den 22 februari 2020 på När Con i Linköping.

Trångt, svettigt och många Cosplaymodeller

Lördagen bjöd på en bred repertoar av olika karaktärer. Arrangemanget är helt otroligt och spännande för en fotograf. Motiven radar upp sig i all oändlighet och det är bara att fråga. Deltagarna verkar lika angelägna om att hamna på bild som jag att få dem att ingå i min samling. En tämligen angenäm situation för en fotograf. En strid ström av modeller som gärna poserar framför kameran.

En del players tyckte att årets mässa saknade viktiga releaser och att flera av de stora aktörerna dragit ner på sina montrar. För mycket mat och prylar på bekostnad av spel och aktiviteter. Förmodligen beror detta på att företeelsen vuxit sig för stor för lokalerna och arrangörerna borde inför 2020 se sig om efter en annan mässhall. Att Lego fick så stort utrymme i år är förmodligen av ekonomiska skäl.

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2019