© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2019

Kanske det mest Svenska vi har

Nationaldagsfirandet ställdes in och hoppet försvann. Mosquito och vi som gillar Mosquito fick sig en rejäl örfil och en tillrättavisning. Att blanda folk med fä ansågs inte passande. Det var heller inte säkert. För mig kom det som en chock för Thomas Gylling som arrangerat festen på Smedsudden fem år i rad var det mer väntat då diskussioner med staden pågått en längre tid. Förhandlingarna hade strandat och de ledande politikerna hade bestämt sig, inget mer Mosquito på Smedsudden. Det har blivit alldeles för populärt, drar för mycket publik och säkerheten går inte att trygga. Om det skulle hända någonting är platsen alldeles för svår att evakuera, sa man från Polisen. Jag diskuterade detta med Thomas när vi träffades på Hötorgsterrassen inför en spelning. Han menade att det går att köpa och är i grunden positivt på många sätt att Polisen värnar allas trygghet, men kan man lösa det vid andra arrangemang så borde det gå även här. Samtidigt om Polisen anser det omöjligt hur svårt kan det då vara att anvisa en ny plats med bättre förutsättningar för de över tiotusen Stockholmare som tycker om att fira 6 juni tillsammans med Mosquito. Att byta till Skansen på nationaldagen kanske är magstarkt, men idén att ge bort en flagga finns även i Mosquitos program. Där får du förvisso bara låna en flagga och flaggorna representerar olika länder, men stoltheten och symboliken är den samma. Grundtanken är som Thomas uttrycker det:

Det har länge funnits ett behov av att fira vår dag och vår flagga på ett sätt som göra att alla känner sig inkluderade. 
Genom att fira alla världens flaggor samtidigt skapas magi.

Med andra ord har Skansen funnits i Thomas kreativa skalle en tid. Kanske mer som en vision, en dröm, men när motgångarna med Smedsudden resulterade i att festen ställdes in började tankarna övergå i handling och man enades om ett datum för att ta emot en rekordpublik. 10 augusti låg perfekt i tiden. Sommaren fortfarande kvar och de flesta semesterfirare åtrevänt till staden inför skolstart och höstens utmaningar. Det skulle bli en revansch utan dess like och jag tillsammans med alla andra fans gladde oss inför denna erövring. Förberedelserna startade i samma stund som datumet fastställdes och kommunicerades ut i sociala medier. Stort som smått, från inbjudningar av artister till logostik och personligt klädval. Något som låg utanför all planering var val av väder. Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder, säger en del, men faktum är att sol och värme är lite av en förutsättning för utomhusaktiviteter av det här slaget. Det blir inte riktigt samma sak i hällande regn. Nu måste jag säga att de som trotsade vädret och stod där framför Solidenscenen verkligen gjorde allt för att höja temperaturen och skapa en magisk stämning. Jag hoppas att det syns på mina bilder.

Mamma och Pappa på plats

På plats denna högtidsstund när drömmar skulle förverkligas fanns Mamma och Pappa Gylling. Stoltheten gick inte att ta miste på, så min fråga till Mamman var egentligen överflödig. Det blev en sån där sportfråga som reportern ställer efter en lyckad insats:
-Hur känns det?

I alla år jag följt Thomas har jag imponerats av hans förmåga att få alla att må bra. Till och med i 1990-talets Tropicopop gick han rakt genom rutan och fick mig att må bra. Sedan 2013 har jag fascinerats av hans manifestationer på Smedsudden och ser honom lite grann som en vuxen Greta, med en liten twist på klimatfrågan.

För Thomas är det samhällsklimatet som gäller och i första hand inte hotet från den globala uppvärmningen, utan snarare risken för en mental istid. Skansen blev en utmaning och ett tag, när jag var som blötast, var jag faktiskt tveksam. Skulle han klara av att värma den av vädret decimerade publiken, få dem att tina och i trans dansa till hans magiska pipa.

Självklart lyckades han och nästa gång ska vi ha vädret med oss. Då ska vi slå publikrekord och visa Stockholm för Stockholmarna, Sverige för Svenskarna, alla Svenskar. Det kanske händer 6 juni 2020 på självaste nationaldagen.

Besök tidigare reportage med Mosquito

Your Guide To All The Fun Things In Life

© Text och bild Tommy Sörstrand för UNIKABOXEN.NET 2019